Darma Louise Duus havde tegnet et- og to-plans-halmhuse, før hun kom på VINTERAKADEMI.
Hun havde mere erfaring med bæredygtigt byggeri end mange af sine medakademister, men alligevel lærte hun på VINTERAKADEMI, at der er flere facetter af bæredygtigt byggeri, end hun umiddelbart havde tænkt over. Og så fik hun et job, som hun inden ugens start slet ikke vidste fandtes.
Af Lærke K. Taidal
Darma Louise Duus er uddannet arkitekt, og før hun deltog på VINTERAKADEMI 2018 havde hun som selvstændig tegnet et- og to-plans-halmhuse og også bygget sit eget bæredygtige hus. Inden akademiugen troede hun, at hun skulle arbejde i en bæredygtig arkitektvirksomhed, men på det tidspunkt var der ikke mange af dem, som hun syntes var rigtig bæredygtige.
Til VINTERAKADEMI fandt hun da også ud af, at hun i stedet skulle bruge sin viden om bæredygtighed og byggeri i en helt anden type job. Hun husker, at hun og de andre akademister blev præsenteret for, hvor mange forskellige områder, man kan arbejde med inden for klima og byggeri.
Under et oplæg med Lene Smith Friis fra klimasekretariatet i Aarhus Kommune blev hun inspireret og tænkte: ”Det er da det der, jeg skal lave, mand! Det er jeg da megagod til!”
Hun syntes arbejdet med bæredygtigt byggeri i det kommunale klimasekretariat havde en “fed, bred vinkel” på byggeri, hvor man kan arbejde med alle afkroge af emnet. Her var paraplyen, hvor alt det, hun syntes var spændende, kunne puttes ind under.
“Jeg vidste ikke, klimasekretariatet, hvor man kunne komme og så bare nørde klima, eksisterede. Bum! Så var der simpelthen en hel jobpakke, hvor jeg bare kunne koncentrere mig om klima og byggeri. Så jeg kunne tage min faglighed og arbejde videre med det, jeg brænder for,” siger hun.
Så hun spurgte Lene Smith Friis, om hun ikke havde et projekt, der skulle laves, for så ville Darma gerne starte i praktik. Og det havde Lene. Der skulle skrives et katalog om cirkulær økonomi, og det fik Darma lov til at gøre.
Allerede efter syv dage var sekretariatet så glade for hendes arbejde, at de ændrede praktikken til en ansættelse, og siden har hun været ansat i forskellige projektstillinger i det, der nu hedder Sekretariatet for Klima og Grøn Omstilling i Aarhus Kommune.
Her har hun både holdt fyraftensmøder for håndværkere om bæredygtigt byggemetoder og materialer, holdt oplæg på VIA University College om cirkulær økonomi, arbejdet med strategisk byplanlægning og bæredygtige udbud, formidling af træbyggeri og opkvalificering af projektledere.
“Så det er sindssygt mange forskellige skalaer. Den eneste fællesnævner er, at det er byggeri. Så det er både arkitektfagligt, men også bare almindeligt klimanørderi. Det er megaspændende,” siger hun selv om sit arbejde.
Selvom det på mange måder var det perfekte job, var det ikke et job, Darma havde drømt om. Inden VINTERAKADEMI var hendes fokus primært på det praktiske i selve tegne- og byggeprocessen.
På VINTERAKADEMI blev hun præsenteret for flere perspektiver og nogle andre niveauer i arbejdet med klima og byggeri – og ikke mindst, hvordan man kan arbejde med det.
“Altså jeg var godt klar over, den eneste måde at redde verden på ikke var at få alle parcelhuse til at blive bygget i halm eller træ eller andre bæredygtige materialer, og det var fedt at få de andre perspektiver på VINTERAKADEMI. Jeg kom jo fra én skala, så det var rigtig fedt at se hele spektret fra andre fagligheder,” siger hun.
Hun var især begejstret for de oplægsholdere, der repræsenterede by-perspektivet. Det kunne for eksempel være, hvordan man planlægger et byrum eller indretter en byggeplads, så der er mulighed for, at borgerne eller håndværkerne kan sortere deres affald, og hvordan man kan understøtte, at de rent faktisk gør det.
Nogle af aspekterne ved bæredygtigt byggeri kendte hun godt til fra sine egne byggerier på en lille skala, men hun havde ikke tænkt over, hvordan man får det til at fungere i stor skala.
“Når jeg skærer en tredjedel af en plade af, så smider jeg det jo ikke ud, så skruer jeg den på et andet sted. Men i byggebranchen er der lidt større tendens til bare at skære af og smide væk, fordi det tager for lang tid at regne ud, hvor den så skal passe hen. Så det fokus synes jeg var ret interessant,” siger hun.
Hun synes, at fokus på de mange forskellige aspekter i bæredygtighed i byggeriet er unikt for VINTERAKADEMI – især dengang hun deltog, hvor resten af branchen ikke var så langt fremme, som den er i dag.
“Jeg synes, det var superfedt, at VINTERAKADEMI ikke kun havde energifokus, men at det havde et større fokus med både materialer, genbrug og genanvendelse. Indtil for nylig var der mange, der kun tænkte energi, når de tænkte på bæredygtige bygninger. Så tænkte de på, at de skulle være ordentligt isolerede, og at der ikke skulle fyres med oliefyr. Og det er jo ikke hele udledningen fra en bygning. Bare ved energifokus kommer vi ikke i mål,” konstaterer hun.