Lokation: København

Datoer: Kick-off d. 24 marts  og akademiugen 31. marts – 4. april

Ansøgningen for VINTERAKADEMI 2025 er lukket. Vi ses til VINTERAKADEMI 2026!

 

 

ANSØG HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dét, vi plejer: Omsorg i repetition og innovation for byggebranchen og det byggede miljø

VINTERAKADEMI har siden dets begyndelse i 2015 kredset om transformationen i byggeriet. Af bygninger og metoder, såvel som kultur og praksis i branchen. Dette års tema sætter igen fokus på et velkendt og presserende anliggende for byggeriet anno 2025; vi kan ikke længere gøre, som vi plejer, og vi skal passe bedre på det, som vi har.

VINTERAKADEMI inviterer til at udforske pleje og dets dobbelte betydning:  Pleje er en universel praksis. At pleje betyder at tage sig af, at sikre overlevelse og trivsel – hvad enten det gælder væsener, kulturer, bygninger eller områder. Indlejret i pleje er også gentagelsen. Kontinuiteten, der holder liv i vores omgivelser. Men når gentagelsen bliver meningsløs eller destruktiv, kan pleje i stedet fastholde os i praksisser, der modarbejder forandring.

Det, vi plejer – vores praksis – er en kompleks størrelse, udgjort af den know-how, som vi bygger ovenpå, den regulering, som vi bygger indenfor, og den kulturelle, politiske og faglige kontekst, der ligeledes opstiller mere eller mindre uomgængelige retningslinjer, som branchens aktiviteter er bygget op omkring. Der er en tæt sammenhæng mellem skrevne og uskrevne regler, hvor normer og vaner til tider bliver lige så determinerende som reglementer og lovgivning.

Hvordan bliver pleje en progressiv og innovativ praksis i byggeriet? Hvordan navigerer vi mellem omsorg og repetition, så vi kan skabe bæredygtig gentagende handling, der værner om vores kulturarv og skaber grobund for en klimavenlig og cirkulær fremtid? Kan afvigelse fra business-as-usual og stedsspecifik problemløsning blive dét, vi plejer at gøre?

Brug-og-smid-væk-kulturen eksisterer på alle niveauer i vores samfund, og i den grad også i byggebranchen og i måden, vi behandler vores byggede miljø. Vi kan ikke fortsætte som hidtil med at rive ned og bygge nyt. Bygninger står for 37 % af de globale CO2-udledninger, 30% i Danmark, hvor byggebranchen ligeledes står for 35% af det affald, der bliver genereret (concito.dk/bygninger). Nye byggematerialer udgør 75% af den samlede klimapåvirkning fra bygninger (CONCITO& Rådet for bæredygtig omstilling, Fremsynsnotat, 2023). Ressourceforbruget skal altså begrænses, og vi er allerede så gældstyngede i et planetært perspektiv, at vi burde være stoppet op for længe siden for at spørge os selv, hvor de ekstra planeter egentlig skal komme fra.

 

1, 2, 3, 4 planeter

 

For at kunne reducere byggeriets enorme aftryk må branchen altså afvige fra den brug-og-smid-væk-kultur, der udfordrer klodens betingelser for liv, og indføre cirkulære principper i alle byggeriets faser. Med dette i mente er byggebranchen dybt afhængig af den materialebank, som består af vores allerede eksisterende bygningsmasse. En materialebank, som vi ikke passer tilnærmelsesvis tilstrækkeligt på i måden vi bygger, bruger og kasserer ressourcer på. Om det er mangel på kompetencer, tid, penge, vilje eller en kombination af en lang række faktorer er der mange svar på; faktum er, at vi skal ændre praksis nu. Vi skal ændre branchens og forbrugerens tillærte forestilling om et uendeligt rum af muligheder, når det kommer til funktionalitet og æstetik. Og vi skal ændre vores eksisterende produktions-, udbuds-, markedsføringsformer, der muliggør og favoriserer  denne type af forbrugsmønstre. Vi skal ændre på det, vi plejer at gøre, og vi skal pleje det, vi har.

 

Pleje er praksis

 

Dette fundament af know-how er uundværligt for en kompleks branche, der spænder over mange fagligheder og formål. Vi kan selvsagt ikke starte forfra hver gang, og bliver nødt til at forholde os til det, vi plejer. Her spiller uddannelsesinstitutionerne en afgørende rolle i formuleringen af fremtidens faglige identiteter. Hvilken værdi tillægges renovering, restaurering og pleje på de forskellige uddannelser, hvilke nye eller gamle metoder skal (gen)indføres og opskaleres, og hvordan understøttes de studerende i tværfaglige kompetencer?

Det er nogle af de spørgsmål vi skal dykke ned i på VINTERAKADEMI 2025, hvor vi også undersøger og udfordrer de skrevne og uskrevne regler; kan nogle af de rammer, vi som aktører i byggeriet opfatter som støbt i cement, måske i virkeligheden demonteres og sættes sammen på nye måder?

Med udgangspunkt casebesøg, praksiserfaringer, forskning og tværfaglig udveksling bliver VINTERAKADEMI 2025 et rum for refleksion over, hvad vi plejer, hvorfor vi gør det – og hvordan vi kan formulere og praktisere en værdisætning af ressourcer, der afspejler den kontekst, branchen står i.

 

 

 

Program for Vinterakademi 2025

 

 


 

 

Dem møder akademisterne på VINTERAKADEMI 2025

 

Simon Elsborg Nygaard er selvstændig bæredygtighedspsykolog med en ph.d. i bæredygtig trivsel. Formålet med hans arbejde er at fremme gode liv med høj livskvalitet, som også er bæredygtige eller regenerative.

Afsættet er viden om mennesker, særligt fra feltet bæredygtighedspsykologi hvor han har lavet Danmarks første ph.d. i bæredygtighedspsykologi og bæredygtig trivsel.

Simon mener, at byggeri og byudvikling bør tage afsæt i en dybere viden om mennesker, da det giver bedre muligheder for at byudvikle til trivsel og livskvalitet indenfor rammerne af én jordklode.

 

 

Pernille Berg er Research and Programmes Director ved Fonden for Entreprenørskab, og har arbejdet med forskning og innovation gennem hele sin karriere fra etablering af startups til skabelse af forsknings- og vidensnetværk. Hun har været en aktiv moderator på den internationale scene for bæredygtighed, forskning, innovation og entreprenørskab og har en bred erfaring med at skabe nye uddannelser, læringsnetværk og partnerskaber, både i Danmark og internationalt. Pernille er Fil.Dr fra Lund Universitet i sociologi og uddannelsesvidenskab, og var med i partnergruppen bag VINTERAKADEMI fra 2021-23.

 

 

Armina Avdic er uddannet bygningskonstruktør og senere cand.tech.arch fra Det Kongelige Akademis Bygningskunst og Teknologi. Med erfaring fra den kommunale sektor arbejder hun aktivt for at fremme bæredygtighed i offentlige byggeprojekter. Hendes speciale i cirkulær omstilling og kritiske blik på eksisterende reguleringer giver hende en stærk stemme i debatten om, hvordan lovgivning og praksis kan understøtte mere bæredygtige løsninger i byggeriet.

 

 

Frederik Nagel Fryland er cand. merc i strategi, organisation og ledelse fra CBS. Han sidder i NREP, hvor han arbejder med byudvikling i områder såsom Jernbanebyen, Bådehavnsgade, Tingbjerg og Mjølnerparken.  Frederik har en stor faglig interesse for bæredygtige forretningskoncepter, strategi, ejendoms- og byudvikling, marketing, ledelse, adfærd og projektledelse. Han har erfaring med, hvordan forskellige fagligheder og interesser mødes i byudviklingsprojekter, og hvordan bæredygtige ambitioner kan omsættes til konkrete løsninger i praksis. Derudover er han medlem af Rådet for Bæredygtigt Byggeris fagudvalg for byområder.

 

 

Laura Kock Nielsen er snedkerlærling fra NEXT. Hun sidder i det Lokale Uddannelsesudvalg (LUU) for at få direkte indflydelse på sin uddannelse og fremtidens erhvervsskoler. Gennem uddannelsesudvalget forsøger Laura at få mere bæredygtighed ind i undervisningen og ud i praksis. Som bestyrelsesmedlem i foreningen Lærlinge for Bæredygtighed arbejder hun for at forbedre erhvervsskolerne og præge byggeriet i en mere bæredygtig retning.

 

 

Line Knudsen er uddannet sociolog fra Københavns Universitet og arbejder som Assistant Manager i Keepers ApS’ ESG-team, hvor hun bl.a. beskæftiger sig med CSRD- og ESG-data support samt udvikling af nye services og ydelser inden for ESG. Hun har tidligere arbejdet som seniorkonsulent i Rambøll Management Consulting, hvor hun har haft fokus på evaluering og implementering af bæredygtighed i det byggede miljø. Hendes arbejde har omfattet støtte til aktører i byggeriet med bæredygtighedsfremmende tiltag, udvikling af måleredskaber til bæredygtighedsrapportering og evaluering af projekter inden for det byggede miljø.

 

 

Frederik Gade Lind er bæredygtighedskonsulent og ressourcekoordinator hos Enemærke & Petersen, hvor han arbejder med at drive en ansvarlig forandring i en af landets store entreprenørvirksomheder primært med domænerne cirkulær økonomi, biogene materialer, forskning og udvikling samt socialt entreprenørskab. Derudover har Frederik været med til at stifte den kooperative og demokratiske tegnestue Catapult Projects, der arbejder med at demokratisere designprocesser i den cirkulære økonomi.

 

 

Jacob Rask er programchef i BLOXHUB for Regenerative Built Environment Network, hvor han arbejder med at udvikle løsninger, der fremmer cirkulær økonomi og regenerative byggeprincipper. 
Jacob er også lektor i økonomi ved Roskilde Universitet og grundlægger af Copenhagen Doughnut, hvis fokus ligger på at ændre målet for samfundsøkonomisk succes, fra vækst i produktion og forbrug til trivsel i balance. Derudover har han skrevet bøgerne “Kooperativ Håndbog – Iværksætteri i fællesskab” og “Bo.Fælles.Skab – håndbog for kollektiver, bygge- og bofællesskaber”.

 

 

Vibeke Grupe er arkitekt MAA og har arbejdet med bæredygtig udvikling og bæredygigt byggeri i anerkendte arkitekt-, ingeniør- og entreprenørfirmaer igennem mange år. Hun har en ph.d. fra Syddansk Universitet, hvor hun forskede i det almene boligbyggeris overgang til cirkulær økonomi med social, miljømæssig og økonomiske værdiskabelse gennem arkitektonisk design. Hun er ansat som specialist hos Danske Arkitektvirksomheder. 
Vibeke var også en af initiativtagerne til VINTERAKADEMI i 2015, og har været med fra 2015-2020. I dag er Vibeke en del af partnergruppen på VINTERAKADEMI 2021-2027.

 

 

Jakob Sandell Sørensen, landskabsarkitekt MAA MDL fra Københavns Universitet, har over 25 års erfaring fra branchen og er en stærk stemme inden for bæredygtighed, cirkulær økonomi og klimatilpasning i byggeriet. Han er tidligere associate partner i Schønherr, hvor han havde fagansvar for tegnestuens arbejde med bæredygtighed og biodiversitet. Her arbejdede han med alt fra byrum i Carlsberg Byen til regnvandshåndtering i Køge Nord.
I 2024, stiftede Jakob Sandell Sustainability, som er en aktiv drivkraft i udviklingen af grønne og regenerative løsninger i byggebranchen. Han er desuden næstformand i fagudvalget for DGNB Byområder og engageret i flere andre faglige netværk.

 

 

Mathias Ruø Rasmussen er Head of Product Development hos A:GAIN, hvor han arbejder med at udvikle og skalere løsninger baseret på upcyclede materialer til byggebranchen. Han har en baggrund som arkitekt og har tidligere arbejdet som projektleder og arkitekt MAA hos Lendager Group. Mathias har desuden erfaring fra AI Arkitekter & Ingeniører, hvor han arbejdede både som studiemedarbejder og projektansat. Han har en master i arkitektur fra Arkitektskolen Aarhus og en bachelor i bygningsdesign fra DTU.

 

 

Karen Møller Skov er arkitekt inden for byplanlægning og har arbejdet hos Grandville siden 2019. Hun er uddannet DGNB-konsulent for byområder, og med erfaring fra FN har hun passion for den bæredygtige omstilling og fokus på forankring i konteksten. 

 

 

Morten Ørsager er partner hos ERIK og arbejder med grøn omstilling i byggeriet med fokus på planlægning og udvikling af helhedsplaner, grønne strategier og samarbejdsprocesser, energioptimering samt udvikling og projektering af cirkulært byggeri. Han har solid erfaring med byggeri i kulturmiljøer, som kræver et specielt fokus på at bevare og tilpasse nyt for at opnå samspil og styrket identitet. Morten Ørsager har en Master i Energy and Green Architecture, er DGNB konsulent og del af partnergruppen på VINTERAKADEMI 2021-2027.

 

 

Klaus Kellermann er chefkonsulent for Bæredygtigt Byggeri og bygherre hos Roskilde Kommune, hvor han har været drivkraften bag en tværfaglig bæredygtighedsgruppe, der samler kommunens forvaltnigner om at implementere cirkulære løsninger. Her har han også etableret en materialebank, sikret systematiske CO₂-beregninger på den eksisterende bygningsmasse og sat cirkularitet på dagsordenen i kommunens byggeprojekter.
Derudover er Klaus forperson for Bygherreforeningens Bæredygtighedsudvalg, hvor han arbejder for at styrke samarbejdet på tværs af byggeriets værdikæde.

 

 

Søren Tscherning har en baggrund som bygningsingeniør fra DTU, og har på baggrund af 35 år i bygge- og anlægsbranchen erfaring og ekspertise inden for bæredygtig nedrivning, renovering og arbejdsmiljø. 
Siden 1997 har Søren Tscherning været administrerende direktør i nedrivningsvirksomheden Tscherning Holding, som han overtog efter sin far. I 2023 vandt han Årets Temapris 2023 ved kåringen af Årets Ejerleder 2023 for sit arbejde med den grønne transformation og for dermed at vise vejen for større grønne virksomhedstransformationer i sin branche.

 

 

Lars Autrup er arkitekt MAA, RIBA og direktør for Akademisk Arkitektforening. Med en stærk baggrund i arkitektur, projektledelse og forretningsstrategi arbejder han for at sikre, at arkitektonisk kvalitet og bæredygtige løsninger går hånd i hånd. Gennem Akademisk Arkitektforening har han fokus på arkitekturpolitik som strategisk styringsredskab i byudviklingen på kommuneplan.

 

 

 

Louise Heebøll har som by- og byggestrategisk rådgiver og arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus været selvstændig siden 2007. Først med V!GØR, som arbejder med bæredygtig udvikling af byer, bygninger og byggebranchen, og nu også Del Hus, der udforsker muligheden for at dele enfamiliehuse op i flerfamiliehuse. Hun har fokus på, hvordan vi danskere kan bo mere kompakt og simpelt og benytte den eksisterende boligmasse. 
Hun har arbejdet som byplanlægger for Roskilde Festival, og så er hun aktiv i ByggestopBevægelsen. I 2017 medstiftede Louise også Almenr.dk, som skaber bofællesskaber.

 

 

Niels Bjørn er bystrategisk rådgiver for kommuner, boligorganisationer og kommercielle bygherrer. Og han arbejder med film, bøger, podcast og andre typer af formidling af det fysiske miljø. Han har en baggrund som forsker med en ph.d. i urban kompleksitet fra Københavns Universitet. Før livet som selvstændig strategisk rådgiver, arbejdede han med byudvikling i ansættelser hos bl.a. Københavns Kommune, Signal Arkitekter, Akademisk Arkitektforening og Hausenberg.

 

 

Nikolaj Schultz har skrevet en ph.d. i sociologi ved Københavns Universitet med fokus på, hvordan klimaforandringer påvirker sociale strukturer og vores måde at leve og bygge på. Han er bl.a. kendt for sit samarbejde med den franske filosof Bruno Latour og deres bog Notat om den nye økologiske klasse (2022) samt den anmelderroste Landsyge (2023).
I 2024 tiltrådte han en stilling som adjunkt i social teori og økologisk tænkning på Arkitektskolen Aarhus. Her skal han styrke det økologiske vidensgrundlag i arkitekturen og bidrage til at forme fremtidens bæredygtige byggeri.

 

 

Synnøve Kjærland er programchef for den grønne tænketank CONCITOs formidlings- og uddannelsesprogram Klimaambassaden. Hun har igennem Klimaambassadens brede vifte af projekter og partnerskaber med kommuner, virksomheder og andre organisationer oparbejdet en dybtgående praktisk og metodisk erfaring med at engagere børn, unge og andre borgergrupper i grønne projekter. Klimaambassadens overordnede fokus er på, hvordan man styrker den grønne dannelse og grønne handlekompetencer blandt børn og unge. I projekterne med særligt fokus på bæredygtigt forbrug og produktion, transport og oplevelser, cirkulær økonomi og ressourcer, bæredygtigt byggeri og FN´s Verdensmål. Synnøve har været projektleder og medudvikler på VINTERAKADEMI fra dets start i 2015.

 

 

Rosalina Als Sieling har en kandidat i retorik fra Københavns Universitet, hvor hun særligt har interesseret sig for protestretorik, retorisk medborgerskab og polarisering. Hun er projektmedarbejder i CONCITOs formidlings- og uddannelsesprogram Klimaambassaden, hvor hun har arbejdet med forskellige former for formidling og mobilisering gennem diverse projekter. I samarbejde med partnergruppen har Rosalina udviklet tema og program til VINTERAKADEMI 2023 og 2025.