På Dannebrogsgade 18 på Vesterbro ligger et af de første byøkologiske demonstrationsprojekter. Murstensfacaden mod gaden syner ikke meget af energirenovering og er opført i klassisk københavner-stil med en sort-kalket overflade i årene mellem 1860 og 1870. Blot fire år før slaget ved Dybbøl i 1864, fortæller domens ene arkitekt, Kristoffer Tejlgaard, da Vinterakademiets 35 studerende er ankommet. Datidens kvarter bar som de andre brokvarterer præg af prostitution og forlystelser og husede de mange tilflyttere i takt med industrialiseringen.
Som så mange andre af Vesterbros områder var bygningen i nr. 18 underlagt en større byfornyelse i 1992-1995 med et fokus på energirenovering, æstetik og økonomisk ansvarlighed. Renoveringsprojektet eksperimenterer således med glastilbygninger på bygningens gårdfacade, regnvandsopsamling i kælderen og solfangere på taget i fuldskala. På sin vis et banebrydende eksperiment for sin tid.
Torsdagens case er valgt af domens ene arkitekt, Kristoffer Tejlgaard som et eksempel på, hvordan det tredje rum og passive drivhuse kan inkorporeres i allerede eksisterende byggerier og tilmed føre til en diskussion af bæredygtighed og æstetik.
I dag, i 2015, er casen nemlig interessant og belyser, at en omfattende renovering med energibesparede initiativer er mulig at gennemføre, både økonomisk hensigtsmæssigt samt funktionelt og æstetisk forsvarligt.
35 meget forskellige studerende arbejder lige nu med bæredygtig renovering og transformation på Vinterakademiet, der afholdes i Dome of Visions. Vinterakademiet er et initiativ af Danmarks grønne tænketank CONCITO, entreprenørvirksomheden NCC og Noldus&Bendtsen med et ønske om, at give den næste generation et kompetence- og vidensløft samt et tværfagligt netværk.
Ugen er derfor gået med oplæg, workshops og besøg ude i byen. Tirsdag tog de studerende til Københavns nordvestlige kvarter for at se nærmere på renoveringen af Bellahøj husene, der er opført i årene mellem 1950 og 1956. Onsdag gik turen til den gamle sporvognsremise på Enghavevej, der i dag huser GAME, tidligere StreetMekka, der arbejder for at udbrede gadeidræt og gadekultur.
TEKST OG FOTO: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN/ DOME OF VISIONS