Fra Burkina Faso til Dome of Visions.
Diébédo Francis Kéré er født i 1965 og opvokset i et af verdens fattigste lande, Burkina Faso i Vestafrika. Hans far, høvding i Gando, fik sendt sønnen til en lokal folkeskole og videre i lære som tømrer. Herfra går det stærkt for Diébédo, og via stipendier og målrettet u-landshjælp uddanner han sig i Berlin til arkitekt. Han bor fortsat i den tyske hovedstad, men hans arbejdsplads er på det nærmeste hele verden.
Uanset hvor han arbejder, holder han fast i sit udgangspunkt: via bæredygtig og lokalt forankret arkitektur at give muligheder til dem, der ikke har så mange af dem.
Lokalt i Burkina Faso har det fx ført til en ny grundskole, et bibliotek, et kulturhus og meget andet, der som fællesnævner har, at det forbedrer levevilkårene for de lokale.
Kérés tankegang bærer præg af, at han som født afrikaner ønsker at gøre op med de tidligere kolonimagters vaner og løsninger, der af eliten stadigvæk ses som svaret på næsten alt.
Værdsat og efterspurgt
På verdensplan er Kéré i gang med projekter i både Asien og Europa, og han er efterspurgt på arkitekturudstillinger i fx England og USA. Dertil kommer, at han er en ofte benyttet underviser, fx på Harvard.
Kéré har modtaget en lang række hædersbevisninger. Senest, i 2014, Schelling Architecture Foundation Award. Desuden har han bl.a. modtaget Holcin Awards for Sustainable Construction og The Marcus Price (fra University of Wisconsin).
Det gennemstrømmer hans virke, at den umiddelbare og jordnære afrikanske byggestil stadigvæk er hans udgangspunkt. Materialer, måden de er fremstillet på og de udtryksformer, som på den måde opstår, må ifølge Kéré afspejle det sted, hvor byggeriet kommer til at gøre gavn. Det ses fx i hans arbejde med naturlig køling og store svæv i tagfladerne, der skal beskytte mod solen og den intensive regn, som ofte nedbryder byggematerialerne nærmest fra år til år. Et andet af Kérés arkitektoniske greb er altid at invitere landsbyen med inden for. Det kan være i form af en plads til en skole eller til ungernes boldspil imellem bygningerne.
Inspirationen
Mandag 23. februar 2015 holdt Kéré forelæsning for deltagerne i det Vinterakademi, som bliver afviklet i Dome of Visions fra 2. til 6. marts 2015. Forelæsningen gav inspiration til selve akademiarbejdet, der bl.a. fokuserer på grøn genanvendelse, fremtidens hybride by, klimasikring og tværfaglighed, og Kéré opfordrer på det kraftigste deltagerne til at udnytte, at de i en hel uge kan arbejde med noget af det, der interesserer dem allermest.
Fordybelse
-Jeg synes, de studerende skal arbejde meget koncentreret og huske at slippe kreativiteten fri. De opgaver, som de arbejder med, er vigtige, og hvornår får man næste gang mulighed for at fordybe sig i en hel uge? Jeg opfordrer de studerende til at se på Dome of Visions som et laboratorium. Du kan oven i købet røre ved domen og føle atmosfæren ved hjælp af dufte og lyde. At man tilmed i dagevis kan udveksle ideer med hinanden, gør Vinterakademiet til noget helt særligt, siger Kéré.
Han fornemmer et højt ambitionsniveau for Vinterakademiet.
-Allerede i dag, da jeg mødte de studerende, var de på en måde i gang med arbejdet. Jeg kunne jo se, at de i domen arbejder i andre strukturer, end de er vant til. Og skal ugen for alvor give udbytte, vil det være nødvendigt med hårdt arbejde hver dag, påpeger Kéré.
Nye vaner
-Du skal huske på, at bæredygtighed dybest set drejer sig om, at mennesket skal ændre vaner. Mange af vores vaner hænger uløseligt sammen med et enormt forbrug af energiressourcer og materialer i det hele taget. Hvis vi ikke formår at ændre på det mønster af vaner, ødelægger vi os selv. Planeten har det dårligt, og at ændre menneskets vaner er noget af det allersværeste, vurderer Diébédo Francis Kéré.
Se mere på: www.kerearchitecture.com
TEKST: SØREN EGERT/ DOME OF VISIONS
FOTO: STINE SKØTT OLESEN/ NXT/ DOME OF VISIONS